Jadłospis
Godziny posiłków
8:30 - I śniadanie
11:00 - II śniadanie
13:30 - obiad
Poniedziałek 14.04
I śniadanie: pieczywo mieszane z masłem i szynką, jajecznica ze szczypiorkiem, , kawa mleczna, herbata z cytryną /alergeny 1,3,6,7,9,10
II śniadanie: bułka z masłem i serem żółtym, ½ banana /alergeny 1,7
Obiad: zupa grochowa z ziemniakami, placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem, kalarepka do chrupania, kompot owocowy /alergeny 1,3,7,9
Wtorek 15.04
I śniadanie: zupa mleczna z makaronem, pieczywo mieszane z masłem, wędliną oraz z dżemem, papryka, napój ziołowy-melisa /alergeny 1,6,7,9,10
II śniadanie: koktajl truskawkowy z mango i mlekiem kokosowym, rogalik drożdżowy z serem /alergeny 1,3,7
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniakami, potrawka z kurczaka z ryżem, marchewka duszona, kompot owocowy /alergeny1,3,9
Środa 16.04
I śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, pastą mięsno-jarzynową oraz serkiem kanapkowym, pomidorki koktajlowe, kakao, herbata z cytryną, /alergeny 1,7
II śniadanie: mix warzyw ( ogórek, kalarepka, marchewka), bagietka z masłem /alergeny 7
Obiad: zupa krupnik z ziemniakami, bułki na parze z sosem truskawkowym, kompot owocowy /alergeny 1,4,7,9
Czwartek 17.04
I śniadanie: płatki owsiane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, kiełbasą szynkową oraz pastą z jajek, rzodkiewka, herbata owocowa /alergeny 1,6,7,9,10
II śniadanie: ciasto drożdżowe z kruszonką (wyrób własny) /alergeny 1,3,7
Obiad: zupa kapuśniak z ziemniakami, pałki drobiowe pieczone, ziemniaki, mizeria, kompot owocowy /alergeny 1,3,7,9
Piątek 18.04
I śniadanie: pieczywo mieszane z masłem, pastą z makreli wędzonej oraz twarogiem i szczypiorkiem, kakao, napój miętowy, /alergeny 1,3,6,7,9,10
II śniadanie: chałka z masłem i dżemem, jabłko alergeny/ 1,3,7
Obiad: zupa barszcz czerwony z ziemniakami, makaron z mięsem mielonym w sosie szpinakowo-śmietanowym, kompot owocowy /alergeny 1,3,7,9
Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji w jadłospisie
INFORMACJA DOTYCZĄCA ŻYWIENIA DZIECI
W PRZEDSZKOLU NR 6 W ZIELONEJ GÓRZE
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady EU NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
DRODZY RODZICE, OPIEKUNOWIE!
Informujemy, że w naszej przedszkolnej kuchni, przygotowując codziennie posiłki, wykorzystujemy składniki (które mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji) wymienione w tabeli poniżej:
Lp. |
Alergen wg. rozporządzenia |
PRODUKTY |
|
GLUTEN |
Mąka pszenna, płatki owsiane, jęczmienne, kukurydziane, makarony, bułka tarta, kawa Inka, groszek ptysiowy, biszkopty, pieczywo pszenne, żytnie, ciasta, kisiel, wędliny, kiełbasa, rodzynki |
|
SKORUPIAKI |
BRAK |
|
JAJA |
Jaja, biszkopty, ciasta, naleśniki, makarony, kotlety, pulpety mięsne i rybne, kopytka, pierogi leniwe |
|
RYBY |
Ryby surowe, mrożone, przetworzone, konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach, paprykarz |
|
ORZESZKI ZIEMNE |
Wafelki, płatki kukurydziane |
|
SOJA |
Wędliny, kiełbasa, wafelki, płatki kukurydziane |
|
MLEKO |
Mleko, masło, jogurty, śmietana, ser twaróg, sery kanapkowe, ser żółty, kawa Inka, kakao, budyń, wędliny |
|
ORZECHY: MIGDAŁY |
Migdały prażone, ciasteczka owsiane |
|
SELER |
Seler jako korzeń, zupy, wędliny, kiełbasa |
|
GORCZYCA |
Wędliny, kiełbasa, musztarda, przyprawa curry |
|
NASIONA SEZAMU |
Bułki z sezamem, rodzynki, płatki kukurydziane |
|
DWUTLENEK SIARKI |
Morele suszone, rodzynki |
|
ŁUBIN |
BRAK |
|
MIĘCZAKI |
BRAK |
Jeżeli Państwa dziecko jest uczulone na któryś z ww. składników prosimy o dostarczenie zaświadczenia od lekarza.
ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) NR 78/2014
z dnia 22 listopada 2013 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w odniesieniu do niektórych zbóż powodujących alergie lub reakcje nietolerancji oraz żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli
KOMISJA EUROPEJSKA, uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 2 i art. 21 ust. 2, a także mając na uwadze, co następuje:
|
W załączniku II do rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 ustanowiono wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji. W załączniku II pkt 1 wymienia się m.in. kamut i orkisz. Kamut jest jednak zarejestrowanym znakiem towarowym rodzaju pszenicy, znanego jako „pszenica khorasan”, zaś orkisz również jest rodzajem pszenicy. Należy zatem wskazać „pszenicę khorasan” i orkisz jako rodzaje pszenicy w pkt 1 wspomnianego załącznika. |
Załącznik II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.